Σύμφωνα με το άρθρο 72 παρ. 1 και 2 του νόμου 4412/2016, τα είδη των εγγυήσεων που ζητούν οι αναθέτουσες αρχές είναι τα ακόλουθα:

α) Εγγύηση συμμετοχής
β) Εγγύηση καλής εκτέλεσης
γ) Εγγύηση καλής εκτέλεσης σε συμφωνία – πλαίσιο
δ) Εγγύηση προκαταβολής
ε) Εγγύηση καλής λειτουργίας
Είδη και βασικές πληροφορίες για τις εγγυητικές επιστολές:
1.Εγγύηση συμμετοχής:
- Η εγγύηση συμμετοχής δεν μπορεί να υπερβαίνει το 2% της αξίας της σύμβασης μη συνυπολογιζόμενων των δικαιωμάτων προαίρεσης και παράτασης της σύμβασης εκτός ΦΠΑ, με ανάλογη στρογγυλοποίηση.
- Πρέπει να ισχύει τουλάχιστον για τριάντα (30) ημέρες μετά τη λήξη του χρόνου ισχύος της προσφοράς.
- Η αναθέτουσα αρχή μπορεί, πριν την λήξη της προσφοράς, να ζητά από τον προσφέροντα να παρατείνει, πριν την λήξη τους, τη διάρκεια ισχύος της προσφοράς και της εγγύησης συμμετοχής.
- Δεν απαιτείται εγγύηση συμμετοχής για τη συμμετοχή σε διαδικασίες ανάθεσης συμφωνιών-πλαίσιο, δυναμικού συστήματος αγοράς ή σε συνοπτικό διαγωνισμό, απευθείας ανάθεση ή σε διαδικασία επιλογής από κατάλογο (εκτός αν η διακήρυξη το ζητάει)
- Η εγγύηση συμμετοχής καταπίπτει, αν ο προσφέρων αποσύρει την προσφορά του κατά τη διάρκεια ισχύος αυτής, παρέχει ψευδή στοιχεία ή πληροφορίες, δεν προσκομίσει εγκαίρως τα προβλεπόμενα στα έγγραφα της σύμβασης δικαιολογητικά ή δεν προσέλθει εγκαίρως για υπογραφή της σύμβασης.
- Η εγγύηση συμμετοχής επιστρέφεται στον ανάδοχο με την προσκόμιση της εγγύησης καλής εκτέλεσης.
- Η εγγύηση συμμετοχής επιστρέφεται στους λοιπούς προσφέροντες:
α) μετά την άπρακτη πάροδο της προθεσμίας άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής ή την έκδοση απόφασης επί τυχόν ασκηθείσας προσφυγής κατά της απόφασης κατακύρωσης και
β) μετά την άπρακτη πάροδο της προθεσμίας άσκησης ενδίκων βοηθημάτων προσωρινής δικαστικής προστασίας ή την έκδοση απόφασης επ’ αυτών, και
γ) μετά την ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, σύμφωνα με το άρθρα 35 και 36 του ν. 4129/2013 (Α΄ 52), εφόσον απαιτείται.
- Για τα προηγούμενα στάδια της κατακύρωσης η εγγύηση συμμετοχής επιστρέφεται στους συμμετέχοντες στις κάτωθι περιπτώσεις:
α) λήξη του χρόνου ισχύος της προσφοράς και μη ανανέωσης αυτής και
β) απόρριψη της προσφοράς τους και εφόσον δεν έχει ασκηθεί ενδικοφανής προσφυγή ή ένδικο βοήθημα ή έχει εκπνεύσει άπρακτη η προθεσμία άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής ή ένδικων βοηθημάτων ή έχει λάβει χώρα παραίτηση από το δικαίωμα άσκησης αυτών ή αυτά έχουν απορριφθεί αμετακλήτως.
Για την εγγύηση συμμετοχής η ΕΑΑΔΗΣΥ έχει διευκρινήσει σχετικά:
Τι ισχύει σε ο,τι αφορά στην εγγύηση συμμετοχής; FAQ 2 της ΕΑΑΔΗΣΥ
2. Εγγύηση καλής εκτέλεσης
- Η εγγύηση καλής εκτέλεσης ανέρχεται σε ποσοστό έως 5% επί της αξίας της σύμβασης πλέον ΦΠΑ.
- Αφορά όλους τους όρους της σύμβασης και καταπίπτει στην περίπτωση παράβασης των όρων της σύμβασης,
- Δεν απαιτείται εγγύηση καλής εκτέλεσης για συμβάσεις αξίας ίσης ή κατώτερης από το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ, εκτός αν άλλως ορίζεται στα έγγραφα της σύμβασης.
- Σε περίπτωση τροποποίησης της σύμβασης, η οποία συνεπάγεται αύξηση της συμβατικής αξίας, ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να καταθέσει πριν την τροποποίηση, συμπληρωματική εγγύηση το ύψος της οποίας ανέρχεται σε ποσοστό έως 5% επί του ποσού της αύξησης.
Για την εγγύηση καλής εκτέλεσης η ΕΑΑΔΗΣΥ έχει διευκρινήσει σχετικά:
Τι ισχύει σε ό,τι αφορά στην εγγύηση καλής εκτέλεσης; FAQ 3 της ΕΑΑΔΗΣΥ
3. Εγγύηση καλής εκτέλεσης συμφωνίας-πλαίσιο
- Η εγγύηση καλής εκτέλεσης σε συμφωνία πλαίσιο ανέρχεται σε ποσοστό έως 0,5% επί της συνολικής αξίας της συμφωνίας-πλαίσιο πλέον ΦΠΑ,
- Αποδεσμεύεται ισόποσα και αναλογικά, κατ’ έτος, σε σχέση με το χρόνο συνολικής διάρκειας της συμφωνίας-πλαίσιο.
- Προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση που βασίζεται στη συμφωνία-πλαίσιο, ο οικονομικός φορέας μπορεί να υποχρεωθεί να καταθέσει εγγύηση καλής εκτέλεσης της σύμβασης αυτής.
4. Εγγύηση προκαταβολής
- Δίνεται στην περίπτωση χορήγησης προκαταβολής, και είναι ισόποση με την προκαταβολή.
- Η προκαταβολή είναι έντοκη από της καταβολής της
- Όταν, σύμφωνα με τα έγγραφα της σύμβασης, προσκομίζεται και εγγύηση καλής εκτέλεσης, η τελευταία καλύπτει και την παροχή ισόποσης προκαταβολής προς τον ανάδοχο, χωρίς να απαιτείται η κατάθεση εγγύησης προκαταβολής.
- Η προκαταβολή απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί για δαπάνες που δεν σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το αντικείμενο της σύμβασης.
5. Εγγύηση καλής λειτουργίας
- Δίνεται για εγγύηση για ελαττώματα ή ζημίες από δυσλειτουργία των αγαθών κατά την περίοδο εγγύησης καλής λειτουργίας
- Το ύψος της εγγύησης καλής λειτουργίας καθορίζεται στα έγγραφα της σύμβασης σε συγκεκριμένο χρηματικό ποσό.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ προβλέπεται επικοινωνία της αναθέτουσας αρχής με τους φορείς που φέρονται να έχουν εκδώσει τις εγγυητικές επιστολές προκειμένου να διαπιστωθεί η εγκυρότητά τους. Αν διαπιστωθεί πλαστότητα εγγυητικής επιστολής, ο οικονομικός φορέας αποκλείεται από το διαγωνισμό, υποβάλλεται μηνυτήρια αναφορά στον αρμόδιο εισαγγελέα και κινείται διαδικασία πειθαρχικής δίωξης.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΓΓΥΗΤΙΚΩΝ (άρθρο 219.6) Οι εγγυήσεις καλής εκτέλεσης της σύμβασης και προκαταβολής, επιστρέφονται μετά την οριστική και ποσοτική και ποιοτική παραλαβή του υλικού ή της υπηρεσίας.
Οι εγγυητικές επιστολές προκαταβολής και καλής εκτέλεσης δεν επιστρέφονται πριν την ολοκλήρωση όλων των προβλεπομένων από τη σύμβαση ελέγχων και τη σύνταξη των σχετικών πρωτοκόλλων